Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kerékpározás a XIX-ik században indult, amikor az emberek különböző fesztiválokon és ünnepségeken már akrobatikus elemekkel tarkított "bajnokságokat" rendeztek.

314668_157183751034486_137680109651517_321067_4848967_n.jpg


A teremkerékpár sport hazánkban 1994-ben hintette el magjait Komárom-Esztergom megyében.

Nagy Györgyi testnevelő, szertorna edző, egy testnevelő továbbképzésen kapott lehetőséget az új sportág kipróbálására. A Komárom-Esztergom megyei Sportszövetségen keresztül Baj község és Worms városa között testvérvárosi kapcsolat alakult ki, amely a sportág alapjait teremtette meg. A Baj KSE Kerékpárszakosztály mentora a Wormsi egyesület lett, Hans Born vezetésével.

A teremkerékpározás mindkét ágában, (a művésszkerékpár és a kerékpárlabda) 1995-ben megrendeztük az I. Nyílt Teremkerékpár Országos Bajnokságot, Nagy Györgyi, Hartmann Péter, Dér Gusztáv, valamint Pintér Izabella  irányításával!

A kezdetekben egyetlen kerékpárral, a csodakerékpáron gyakorolták a Baj KSE versenyzői az új elemeket.


A művészi kerékpár egy olyan sport, ahol a sportolók versenyezhetnek, hogy ki tud szebb és nehezebb elemeket bemutatni. Egy kicsit hasonlít a műkorcsolyára és a tornára, akrobatikus elemeket tartalmaz, a versenyzőktől egyensúlyérzéket, koncentrációt és bátorságot kíván. A művészi kerékpározás egy látványos és finom sport, amit élvezetes nézni és művelni egyaránt.

Versenyzők felállása:

női és férfi egyes, női és férfi páros, női és férfi négyes (hatos) formáció ill. vegyespárosok.

Kerékpárok:

különleges örökhajtású kerékpárokat használnak, a meghajtó és a meghajtott lánckerék közötti  1:1 arányú áttétellel. A kormány is speciális, a versenyzők állnak ill. ülnek is rajta. A kerékpárokat visszafelé is könnyű hajtani.

Pálya:

img05.jpg

a) Középpont
b) Rövid oldal
c) Hosszú oldal
d) Belső kör (4 méter átmérő)
e) Külső kör (8 méter átmérő)
f) Negyed kör jel

 

Versenyidő:

5 perc / fő vagy csapat

Értékelés:

Egyéni indulók:

A versenybírók pontozzák az elemek nehézségét, pontosságát, a körök, félkörök és egyéb görbületek teljességét. A két keréken történő elemek a "könnyebb" elemek közé tartoznak, kisebb pontszámokkal. A nehezebb és időigényesebb elemek nagyobb hibalehetőséget is rejtenek, több pontot érnek. A versenyzők kiválasztják a nekik megfelelő 30 elemet úgy, hogy beleférjenek az  időbe és minél több pontot érjen. A gyakorlatok sorrendjét a Versenylapokon rögzítik, a bírók is ezeken értékelik a gyakorlatot. A versenyzők saját zenét vehetnek igénybe. Csak 5 perc áll a versenyző rendelkezésére, hogy bemutassa a 30 elemet, ha lejár az idő, elveszíti a lemaradt gyakorlatokat és ez sokszor negatív előjelűvé is teheti a végeredményt. A nap végén összesítik az elért pontszámokat és kategóriánként győzteseket hírdetnek.

Páros indulók:

A gyakorlat első felében mindkét versenyző saját kerékpárján mutat be elemeket egymással szinkronban. A második felében egy kerékpáron végeznek különböző elemeket. Itt nagyon kell figyelni a gördülékeny váltásokra, hogy ne fussanak ki az időből.

Csapatversenyek:

4-es és 6-os felállásban - szintén szinkronban - végeznek gyakorlatokat a versenyzők. (malom, szalag stb.)

 

gorbe.jpg